tudtad-e?

tudtad-e, hogy a méz legfontosabb alkotóeleme a gyümölcscukor (fruktóz) jóval édesebb, mint a háztartásokban használt nád- vagy répacukor (azaz kristálycukor)? 


tudtad-e, hogy a méz 5-6 féle cukrot tartalmaz, melyeknek 85-95 százaléka könnyen emészthető szőlő és gyümölcscukor? 


tudtad-e, hogy a méz nem hízlal, ugyanis:


tudtad-e, hogy a mézet diéta vagy fogyókúra esetén is fogyaszthatod, csak érdemes gyümölcscukorban (fruktóz) gazdagabb mézfajtát választani. A fruktóz édesebb, mint a glükóz (szőkőcukor) és alacsonyabb a glikémiás indexe. Magasabb fruktóztartalom mellett a méz lassabban kristályosodik (pl. akác, selyemfű). 


tudtad-e, hogy a mézben sokféle enzim működik, melyek segítik a táplálék lebontását, vagyis az emésztést segítik elő?


tudtad-e, hogy a méz a gyomor, bél és főleg az epe-működést jótékonyan stimulálja (ebben kitűnik a szelíd-gesztenye méz)?


tudtad-e, hogy a mézben előforduló szabad amino-savaknak és egyéb szerves savaknak étvágygerjesztő hatása van?


tudtad-e, hogy a méz nem okoz fogszúvasodást, mert fertőtlenítő, antibakteriális tulajdonsága gátolja a fogszúvasodás megindulását?


tudtad-e, hogy a mézfajtákat ajánlott felváltva fogyasztani, hiszen mindegyiknek más a kiemelt élettani hatása?


tudtad-e, hogy a mézet nyáron is kellene enni? Nem nem csak télen, hanem egész évben óvhatjuk az egészségünket. Kiváló limonádékat és jegesteákat lehet készíteni velük, hogy a jótékony hatásukat egész évben kifejthessék a szervezetünk számára.


tudtad-e, hogy a méz gyermekeknek “biztonsági okokból” 12 hónapos kortól ajánlott?

Egy éves korig hiányzik a babákból az az enzim, ami lebont egy bizonyos botulizmust okozó bacit, ami a mézben előfordulhat.


tudtad-e, hogy a méz kristályosodása természetes folyamat, ami a szőlőcukor (glükóz) magasabb aránya miatt következik be? Ilyen mézfajták pl. a repce, napraforgó, vegyes virág, hárs. A gyümölcscukor gátolja a kristályosodást, ebben gazdag mézek pl. az akác, selyemfű. A kristályos mézek semmivel sem rosszabb minőségüek, mint az akácméz!


tudtad-e, hogy a kristályos mézet folyékonnyá tehetjük, ha egy folyamatosan melegedő vízbe tesszük a mézesüveget? A vizet maximum 38-40 C fokig melegítsük, mert magasabb hőmérsékleten a mézben lévő enzimek bomlani kezdenek és így a minőségét, beltartalmi értékét károsítja.


tudtad-e, hogy a mézet sohasem tesszük forró italba, mert 38-40 C fok felett a jótékony hatásai károsodnak?


tudtad-e, hogy a mézet mikrózni tilos?


tudtad-e, hogy a jó minőségű méznek nincs szavatossága, habár kötelező jelleggel fel kell tüntetni az üvegen?


tudtad-e, hogy csak is termelőtől és hazai mézet szabad venni? Fontos, hogy tudjuk honnan származik a méz, amit fogyasztunk, mert a mézhamisítás, kínai mézimport nagyon elterjedt, és a legtöbb élelmiszer áruházlánc polcain megtalálhatóak! (ld. Méhész Újság 2016. augusztusi számának 4-6. old. Mézvizsgálat 2016 címmel)