mézeink

"a méz a természet legcsodálatosabb ajándéka"


mi a méz?


A méhek által növényi nektárból, nedvekből vagy a növényi nedveket szívó rovarok által kiválasztott anyagból begyűjtött természetes édes anyag, amit saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidratálnak, és lépekben érlelnek.akácméz |


A fehér akác (Robinia pseudoacacia L.) eredetileg nem őshonos erdőalkotó fafaj Magyarországon, hanem Észak-Amerikából telepítette és terjesztette el Tessedik Sámuel, elsősorban az alföldi futóhomok megkötése céljából. Míg hazájában ritkás ligetekben fordul elő, addig nálunk összefüggő erdőségeket alkot. Egyes területeken olyannyira jól érezte magát, hogy számos új változatot hozott létre, és rendkívül nagy vitalitást nyert. Európa akácerdeinek körülbelül 60%-a Magyarországon található, ezért nevezhető az akácméz “Hungarikumnak”.


Az akácméz színe kristálytiszta, általában enyhén sárgás árnyalatú, azonban vannak olyan évjáratok is, amelyekben némi zöldes szín is felfedezhető. Jelentős gyümölcscukor tartalma miatt folyékony állapotát hosszú ideig megőrzi, nehezen kristályosodik (akár 1-2 év). Mellékíz nélküli, mindegyik méznél édesebb, lágy és kevésbé savas méztípus. Akácvirág illatú. Fogyasztása minden formában ajánlott: önmagában kanalazva, teába, kávéba, étkezésekhez. Enyhe íze miatt szívesen használják az akácmézet süteményekbe, palacsintába, de a keleti konyha édes-csípős ételeihez vagy sültekhez is.


Kiváló íze és állaga mellett az akácméz hatásai sem elhanyagolhatóak. Robinint és akacint tartalmaz, ezért általános méregtelenítő hatást gyakorol a szervezetre, fertőtleníti a szájüreget, a garatot és a torkot, csökkenti a torokfájást, csillapítja a köhögést. A benne lévő nagy mennyiségű gyümölcscukor májregeneráló hatású. Jóval alacsonyabb savtartalommal bír a többi méztípusnál, ajánlott gyomorsavtúltengés és emésztési zavarok esetén is. Hámsérülések, hegek, horzsolások, égésnyomok külső kezelésére is alkalmas, de nyílt sebbe ne kerüljön! Nem közömbös a sportolásnál tapasztalt izomlazító képessége sem.


Legfőbb hatásai:

csonterősítő

emésztési zavarok ellen

felső légúti megbetegedésekre

fertőtlenítő

immunrendszer erősítő

gyomorsav túltengés

izomlazító

köhögéscsillapító

májregeneráló

méregtelenítő

torokfájást enyhítő

vérszegénység ellenédesharmat méz | erdei virágméz  | fenyőméz


Sötét színű, markáns, jellegzetes ízű méz, magas ásványianyag tartalommal.

Légúttisztító; idegnyugtató; vérszegénység esetén; értisztító; koleszterinszint karbantartó és csökkentő.hársméz |


Kislevelű hárs (Tilia cordata L.), Nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos L.) és Ezüst hárs (Tilia argentea L.) fafajok alkotják hárserdeink nagy részét. Hazánkban általánosan elterjedt fafaj mind erdőalkotóként, mind fasoralkotó parkfaként.


A hársméz színe az akácénál sötétebb, a világossárgától a borostyánsárgáig változhat, a gyűjtés idejétől függően. Viszonylag nehezen kristályosodik. Erős, jellegzetes hárs illatú, kellemesen pikáns, határozott, enyhén kesernyés ízű fajtaméz. Fogyasztása önmagában kanalazva ajánlott, azonban fűszeres, zamatos ízt kölcsönöz ételnek, italnak egyaránt. Kesernyés íze miatt főzéshez, sütéshez nem igazán ajánlott, mert a hőhatás révén a kesernyés íz felerősödik. Jól harmonizál más mézekkel, gazdagítja azok zamatát. Gyakran használják kozmetikai célokra, pakolások alapanyagaként.


A hársméz a természet egyik ajándéka a szervezetünk védelmére. Az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő hatással bíró méznek számít, ezért meghűlés, felső légúti megbetegedésekre, köhögés és hörghurut esetén is kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Alkalmas lázas megbetegedések tüneteinek enyhítésére, de akár görcsoldásra is. Kolin tartalmának köszönhetően gátolja a zsírlerakódást és az érelmeszesedést. Továbbá rendszeres, naponta 4-5 teáskanálnyi hársméz fogyasztása a gyomorsavtúltengés következtében kialakult emésztési zavarok leküzdésében is hatásos lehet. Mindezek mellett híres arról is, hogy remekül képes oldani a stresszt, megnyugtat, ellazít. Álmatlanság ellen is nagyszerű gyógyír, lefekvés előtt 1-2 kávéskanál fogyasztása ajánlott.


Legfőbb hatásai:


álmatlanság ellen

baktérium ölő

emésztési zavarok ellen

érelmeszesedés ellen

felső légúti megbetegedésekre

görcsoldó

gyulladáscsökkentő

hörghurutra

idegerősítő

idegnyugtató

immunrendszer erősítő

köhögés csillapító

lázas állapotra

reuma ellen

vérnyomás csökkentőrepceméz |


Jellegzetes, üde fajtaméz. Gyakran a vegyesvirág mézek alkotója. Rövid idő alatt fehéres, krémesen kenhetővé válik.

Gyomorsav túltengés esetén; lúgosító kúrák alkotója; fertőtlenítő hatású; gyulladácsökkentő; immunrendszer erősítő; magas szőlőcukor tartalma miatt energizáló hatású a kemény szellemi-, fizikai megterhelés, sportolás esetén; vérszegénység esetén is javasolt.selyemfűméz |


A selyemfűméz az Asclepias syriaca (selyemkóró, vaddohány) évelő vadnövény nektárjából származik. Észak-Amerikából 1816. környékén hozhatták be, amikor az akácot, eredetileg a textilipar számára. Legnagyobb egybefüggő területei Európában hazánkban vannak. Kedveli a száraz, homokos talajt, olyan helyeken is képes fejlődni, ahol más növények nem. Gyomnövénynek kiáltották ki, azonban mézelőként kiváló. 


A selyemfűméz színe világos, az akácéhoz hasonló, egy árnyalattal sötétebb. Intenzív, aromás, fűszeresen lágy ízű, kellemes illatú desszertméz. Fogyasztása elsősorban önmagában ajánlott, de húsok pácolására is kiválóan alkalmas. Nehezen kristályosodik, jó tárolási körülmények között hosszú ideig képes folyékony állagú maradni (akár 2 évig is). Igazi “Hungarikum”.


A selyemfűméz gyógyhatása igen kiemelkedő. Mivel a növény nem termel virágport, a nektárjából származik a méz, így pollentertalma rendkívül alacsony, ezért a virágporra allergiások is fogyaszthatják. Gyulladáscsökkentő hatását már klinikailag is bizonyították, a többi mézfatja közül a második leghatásosabb. Magas ásványi só tartalmával, nyomelemeivel és kiemelkedő tápértékével remekül erősíti a szervezet védekezőképességét. Rendszeres fogyasztása képes csökkenteni a magas vérnyomásértéket. Külsőleg sebek, fertőzések, égési sérülések kezelésére is hatékonyan használható (nyílt sebbe ne kenjük!).


Legfőbb hatásai:


égési sérülések kezelésére

gyulladáscsökkentő

sebgyógyító (külsőleg)

szervezeterősítő

vérnyomásszabályzó

virágpor allergiásoknak isvegyes virágméz |


Ha a méhek egy célterület, monokultúra helyett mindent berepülnek és virágos tarka réteken, erdei-mezei virágokról, díszkertekben, gyümölcsligeteken gyűjtenek; vagy amikor a méhész ritkábban perget, akkor a különböző eredetű nektár vegyes mézzé érik. A vegyes virágmézek ennek megfelelően illóolajokban, ásványi anyagokban mindig gazdagabbak mint az egynemű mézek. Szakemberek szerint a virágméz a legértékesebb mézek közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban is használt különféle növényekről származó nektár révén a méz hatásterülete is kiszélesedik.


A vegyes virágmézek állaga, színe, íze, aromája rendkívül széles skálán mozog. Színe az aranysárgától egészen a sötétbarnáig terjed. Illata, zamata nagyon változatos, aromás ízekben gazdag. Krémesedésre (kristályosodásra) hajlamos, ami egy természetes jelenség és nem minőségi hiba! (Legfeljebb 40°C-ra melegítve ismét visszanyeri folyós állagát, azonban arra figyeljünk, hogy annál magasabb hőfokon az enzimtartalma a bomlási folyamatok során csökken.) Krémmézként is igazán kellemes csemege, ráadásul könnyebben kenhető kenyérre. A vegyes virágméz natúr fogyasztásra, teába, kávéba, kenyérre kenve, főzéshez, sütemények ízesítésére is kiválóan alkalmas. Különösen jól illik pirosbogyós gyümölcsökkel társítva (krémekbe, levesekbe).


Általában véve a vegyes virágméz igen kedvező élettani hatásokkal bír az emberi szervezetre nézve. Magas cukortartalma miatt kifejezetten nagy baktériumölő hatással rendelkezik. Betegségek esetén, már napi 2-3 evőkanálnyi mennyiség is képes megállítani a baktériumok szaporodását. Kifejezetten ajánlott a gyermekek és az idősek számára immunerősítés céljából, valamint a fertőző légúti megbetegedések kivédése vagy legyőzése érdekében. Érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják. Sebkezelés során különösen jól hasznosítható méztípusnak számít, mivel megakadályozza a seb fertőződését, valamint elősegíti a hegképződést is.


Legfőbb hatásai:


fertőtlenítő

gyulladáscsökkentő

sebgyógyítő (külsőleg)

szervezeterősítő